Boarding School

Back

Kitchen

Maden på kostskolen

Kostskolens køkken laver til daglig mad til eleverne der bor på kostskolen, samt mad til kantinen på skolen og mad til lærermadordning. Udover det laves der mad til diverse fester og arrangementer, i huset og på skolen.

Som kostskoleelev får man 5 måltider om dagen: morgenmad, frokost, eftermiddagskaffe, aftensmad og aftenskaffe. Køkkenet lægger i dagligdagen vægt på, at disse måltider er sunde, nærende og varierende, og serveres på en indbydende måde.

Vores holdninger og prioriteringer omkring maden kan beskrives med følgende:

  • Bruger friske, gode, og om muligt lokale råvarer i vores madlavning
  • Helst hjemmelavet mad fra bunden
  • Arbejder ud fra de 10 kostråd
  • Vælger groft og fuldkorn hvor vi kan
  • Serverer fisk hver dag
  • Frugt og grønt til måltiderne
 
Temamenu ca.1 gang pr måned

Vi vil som køkken gerne gøre de unge bevidste om, hvad de putter i munden, selvom de nok ikke altid er enige med os. Samtidig synes vi, at det er vigtigt ikke at blive for fanatiske og bruge sund fornuft. Der skal være plads til lidt sødt en gang imellem. Vi vil selvfølgelig gerne imødekomme ønsker indenfor rimelighedens grænser.

Køkkenet laver mad efter nøglehulspricippet og alle mejeriprodukter er økologiske.

Kostpolitiken og de 10 kostråd

Smileyordningen

Kosten på Struer Statsgymnasium skal være sund og der skal være rig mulighed for at den enkelte elev kan sammensætte en ernæringsmæssig tilstrækkelig kost i forhold til aldersgruppen.

Ved indkøb, produktion og servering tages udgangspunkt i de 8 officielle kostråd, hvilket i praksis bl.a. betyder:

  • at der ved indkøb vælges magre kød- og mælkeprodukter
  • at der produceres med begrænset mængde af fedtstof
  • at der til alle måltider serveres frugt og groft brød
  • at der dagligt serveres fisk som pålæg

 

Fra kostpersonalets side lægges vægt på, at måltider serveres indbydende og velsmagende samtidig med, at det giver den enkelte mulighed for at sammensætte et sundt og nærende måltid.

Det er elevens eget ansvar at vælge ernæringsrigtigt ud fra det tilbud der gives;

  • kostskolens kostfaglige personale introducerer eleverne på fællesmøder til, hvordan man vælger ernæringsrigtig mad
  • det kostfaglige personale står til rådighed med yderligere råd og vejledning

 

Udvalget til de forskellige måltider tilpasses efterspørgslen inden for rimelighedens grænser

  • Det kostfaglige personale skal med ernæringsmæssig viden forstå at implementere elevernes ønsker, idet der samtidig tages hensyn til skolens ansvar for som institution at servere en ernæringsrigtig kost

 

Der lægges vægt på en høj grad af egenproduktion

  • Brug af halv- og helfabrikata begrænses og varer med tilsætningsstoffer undgås så vidt muligt

 

Råvarekvaliteten sikres gennem faglig diskussion af de råvarer, der anvendes i køkkenet.

  • Der vælges med dette udgangspunkt så vidt muligt danske og økologiske råvarer.

 

Årets gang skal afspejles i menuplan og anvendelse af grøntsager til salater.

Spiseomgivelser skal for den del som vi som kostpersonale har indflydelse på, fremstå som rene og hyggelige ud fra en bevidsthed om, at spisemiljøet har betydning for oplevelsen af måltidet.

 

På kostskolen

  • Elevernes fødselsdage markeres 1 gang om måneden, sidste tirsdag i måneden, med kage eller lignende til eftermiddagskaffen.
  • Helligdage markeres ligeledes ved servering af traditionel festmad i forhold til højtiden.
  • Der afholdes kostudvalgsmøder med kostudvalget

 

 

De 10 kostråd

Kate Harbo Nielsen

97 85 43 00
Køkkenleder

Mona Merete Bentsen

Kantineassistent/kok
 

Gurli Elbæk

Ernæringsassistent
 
 

Lars Veldhuijsen

97 85 43 00
Kok

Line Sletting Schultz

Elevadministration
 
 

Natasja Klejnstrup Glue

Ernæringsassistent
 

Jakob Hansen

Kok
 
 

Sandra Eid Rasmussen

Ernæringsassistent
 
 

Annette Ørskov Nielsen

ANNI
Kok